İkinci el cep telefonları gerçekten zararlı mı?

İkinci el cep telefonları gerçekten zararlı mı?

İkinci El Cep telefonlarının hayatımızdaki yeri her geçen gün artmakta. Getirdiği kolaylıkların yanı sıra acı bir gerçekte beraberinde geliyor. Hayatımızın vazgeçilmezi olarak bir an bile yanımızdan ayırmadığımız cep telefonlarının zararları hakkında araştırmalar hâlâ devam ediyor.

Göz kırpma sayısı azaldığı için göz kuruması meydana gelir
Göz kapaklarımız gözlerimiz için hayati bir görev üstlenmektedir. Göz kırpma sayımızın azalması, gözlerin kendisini nemlendirememesi, temizleyememesi ve yenileyememesi demektir. Göz kırpma sayısının azalması durumunda göz kuruluğu gibi pek çok soruna neden olur. Bunların en önemlisi ise gözlerde yorgunluktur. 

His ve tepki azalır
Devamlı olarak ekrana bakmak his ve tepkilerimizde hasarlara yol açar. Bununla birlikte uzaklık ve yakınlık algımız zarar görür.

Omuz,baş ve boyun ağrılarının sebebi olabilir
Telefonunuza bakmak için başınızı öne eğmeniz sebebiyle başınızın ağırlığı omurgaya baskı yapar. Bu durum duruş bozukluklarına sebep olabilir. Bu duruş bozuklukları ise omuz, boyun ve baş ağrılarına sebep olabilir.

Hamileler dikkat!
Uzmanlara göre gebelik döneminde telefonlardan olabildiğince uzak durulması gerekiyor. Cep telefonlarının yaydığı radyasyonun hem annede hem de bebeklerde pekçok olumsuzluğa neden olabileceği belirtiliyor. Hamilelik döneminde gereğinden fazla cep telefonu kullanımı düşük riskini arttırabilmektedir.

Kulaklara zarar verebilir
Telefonunuzdan kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek, kulakların içerisinden beyne ulaşan ve ses dalgalarının aktarımını sağlayan hücrelerin zedelenmesine sebep olabilir. Bu durum ne yazık ki uzun vadede duyma kaybının oluşmasına sebep olabilir.

Parmak eklemlerinizi ağrıtabilir
Cep telefonlarıyla uzun süre oyun oynamak veya mesajlaşmak, bilek ve parmak eklemlerinizi yoracağı için ağrılara neden olabilir.

Meme kanseri riskini arttırabilir
Cep telefonlarıyla uzun süre meşgul olmak, cep telefonlarının yaydığı radyasyona maruz kalmanıza sebep olur. Bu durum ise meme kanseri olma riskini arttırır.

Zekâ gelişimini olumsuz etkileyebilir
Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre radyasyon yayan aygıtlara maruz kalan çocuklarda zekâ gelişim seviyelerinin diğer çocuklara göre daha düşük olduğu söyleniyor. Çocukların ergenlik dönemlerinin sonuna kadar mümkün olduğunca cep telefonu kullanmamaları tavsiye ediliyor.

Kısırlığa neden olabilir
Ne alaka demeyin. Cep telefonu yaydığı radyasyon sebebiyle erkeklerde sperm hücrelerinin yavaşlayarak ölmesine neden olabiliyor. Bu durum ileride kısırlığa neden olabilir. Ayriyeten cep telefonlarının bilhassa erkeklerde sinirliliği arttırdığı belirtiliyor.

Gelecek nesilleri tehdit edebilir
Telefonların kullanımının fazlalaşmasıyla birlikte yaydığı radyasyon insanların genetiklerinde bozulmalara neden olabilir. Bu durumun gelecek nesillerde ortaya çıkabilecek kalıtımsal hastalıklara neden olabileceği tartışılıyor.

Kalp hastalıklarına neden olabilir
Cep telefonları yaydığı radyasyonla hipertansiyondan kalp hastalıklarına, algılama bozukluklarından beyin hücrelerinin ölmesine kadar pek çok soruna yol açabilir.

Peki neler yapılabilir?
Eğer telefonunuzun ekranına bakmakta sorun yaşıyorsanız yazıları büyütmeye deneyin. Yazılar küçükse ve yazıları okuyabilmek için sizde sürekli olarak yakından bakmaya çalışıyorsanız gözlerde ağrı, vücutta yorgunluk ve baş ağrıları meydana gelebilir. Bununla birlikte renk kontrastını da arttırmayı deneyebilirsiniz. Yukarıda da bahsedildiği üzere gözleri kırpmak hayati bir öneme sahiptir. Ekrana baktığınız sırada rutin aralıklarla gözlerinizi kırpmaya özen gösterin. Bunu yapmanız gözlerdeki kuruluğu azaltacaktır. Eğer hâlâ gözlerinizin kuruluğu geçmediyse, göz damlası kullanabilirsiniz. Bir başka yapılabilecek şeyde ekranın çok fazla parlaması sebebiyle baş ağrısına neden olmasıdır. Ekranınızın parlaklığını kısarsanız baş ağrısı gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.

20-20-20 kuralını uygulayın!
Uzun süre aynı mesafedeki bir yere bakmak gözlerin işlevini yerine getirememesine sebep olur. Gözlerimizde odaklanmalarına yardımcı ve yönlendirici kaslar bulunur. Bu kaslar devamlı olarak aynı hareketi yaptığında tam olarak çalışamazlar. Bu sebeple 20 dakika ekrana baktıktan sonra, 20 saniye boyunca 20 metre uzakta olan bir şeye bakmak göz kaslarının tekrardan çalışmasında yardımcı olacaktır.

Haber Yorumları